Kris Douma

KrisDouma_vk_324.jpgDe heer drs. K. (Kris) Douma (1961) is Director corporate engagement bij Morningstar/Sustainalytics sinds begin 2020. In die rol voert hij namens institutionele investeerders de dialoog met internationale beursgenoteerde ondernemingen over hun management van materiële milieu, sociale en governance (ESG) risico’s.

Na afronding van zijn studie als socioloog van arbeid en organisatie werkte hij bij verschillende FNV-bonden als adviseur, onderhandelaar en manager en kort als consultant bij Andersson Elffers Felix. Van 2003 tot en met 2006 was hij lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, waar hij onder andere woordvoerder was voor de Wet toezicht accountantsorganisaties, de commissie rijksuitgaven en de jaarlijkse ‘Verantwoordingsdag’. Van 2007 tot en met 2014 was hij directeur verantwoord beleggen en governance bij pensioenvermogensbeheerder MN. In die periode was hij ook enkele jaren voorzitter van de beleggingscommissie van Eumedion en actief op aandeelhoudersvergaderingen van AEX-ondernemingen. Vanaf eind 2015 was hij als director investment practices lid van de executive board van de VN-organisatie voor verantwoord beleggen (UN PRI) in Londen.

Weliswaar heeft hij zelf geen accountancy-achtergrond, maar hij verzorgde regelmatig gastcolleges aan de accountantsopleiding op Nyenrode en was in 2015 driekwart jaar interim-manager voor het project ‘In het Publiek Belang’, in welke hoedanigheid hij mede leiding gaf aan het vertalen van de 53 maatregelen naar de niet-OOB praktijk.

Sinds 2017 bekleedt hij verschillende toezichtfuncties, onder andere bij Oxfam Novib en NV schade verzekeringen, waar hij tevens voorzitter is van de RvC.

Kris Douma ziet in Theodore Limperg een geestverwant, iemand die niet alleen één van de founding fathers van de accountantsprofessie was, maar ook zeer maatschappelijk bewogen. Een accountantsverklaring is er niet alleen voor de opdrachtgever, maar voor iedereen die ervan kennis kan nemen.

In uiteenlopende functies was Kris vaak ‘kennisnemer’ van de jaarrekening. Gevraagd naar zijn visie op het accountantsberoep geeft hij aan: De accountant heeft een publieke taak, die weliswaar privaat, maar wel met een professioneel kritische instelling wordt uitgevoerd, en levert daarmee een cruciale bijdrage aan het ‘vertrouwen in het maatschappelijk verkeer’. Vanuit een andere verantwoordelijkheid leveren accountants ook in andere rollen (samenstellen, advies, accountant in business) een belangrijke bijdrage aan het goed functioneren van onze economie en samenleving. Aan die mooie taak wil ik als voorzitter van de NBA graag een bijdrage leveren.”