Vernieuwingsagenda
De in 2018 geformuleerde meerjarige strategie, basis voor de Vernieuwingsagenda van de NBA, vormde ook in 2020 de leidraad voor het beleid. Maatschappelijke relevantie, onomstreden kwaliteit en de ontwikkeling en vernieuwing van het beroep en de beroepsorganisatie stonden hierbij centraal.
Tegelijk werd het verslagjaar gedomineerd door de coronapandemie. Dat zette een streep door tal van plannen en activiteiten, maar gaf wel impulsen aan nieuwe initiatieven.
Duurzaamheid
In januari 2020 presenteerde de NBA de publieke managementletter ‘Klimaat is financieel’. De hierin geformuleerde aanbevelingen vormen ook de leidraad voor de activiteiten van de NBA op het gebied van duurzaamheid.
Lees de publieke managementletter ‘Klimaat is financieel’ »
In 2020 is samen met duurzaamheidsambassadeurs en circa 300 actieve leden en belangstellenden de community Planet Finance op LinkedIn gevormd. Inmiddels heeft deze community een plek gekregen op het nieuwe NBA communityplatform.
Samen met het ministerie van Economische Zaken organiseerde de NBA in november 2020 het Kristal-event, waarin werd stilgestaan bij twintig jaar maatschappelijk verantwoord ondernemen in Nederland.
Fraude en continuïteit
Fraude en (dis)continuïteit zijn gebieden waar de accountant bij uitstek een maatschappelijke rol vervult. De Werkgroep Fraude van de NBA heeft over de rol van de accountant bij fraude in oktober 2020 een agenda opgesteld met vijf pijlers, onder meer gericht op verbetering van competenties, delen van kennis en ervaringen en intensievere samenwerking met ketenpartners zoals de FIOD, Belastingdienst, FIU-NL, BFT etc.
Ga naar de agenda van de Werkgroep Fraude »
Door de coronacrisis neemt het risico op faillissementen sterk toe. Daarom geeft de NBA hoge prioriteit aan het thema continuïteit. Naast informatie via het NBA Helpt-programma is in het najaar van 2020 een werkgroep gestart, die onderzoek doet naar dilemma’s en vragen in de beroepspraktijk en de behoeften van het maatschappelijk verkeer.
In 2021 wordt het verplicht opnemen van een continuïteitsparagraaf in de controleverklaring getest. In het voorjaar van 2021 is bovendien een aanbeveling van de Signaleringsraad hierover uitgebracht.
Diversiteit
Bevordering van diversiteit en inclusie is een speerpunt uit de NBA-Vernieuwingsagenda. De NBA hanteert als norm dat bestuur, commissies en managementteam voor ten minste 30 procent uit vrouwen (en ten minste 30 procent uit mannen) moeten bestaan.
Binnen de NBA is (stand per 31 december 2020) 57 procent van de medewerkers vrouw; in de top van de organisatie is dat 50 procent.
In 2020 is gestart met een project om genderneutraal geformuleerde regelgeving te realiseren. Ook werd kort voor de lockdown in maart 2020 het Women Leadership Event georganiseerd.
Onomstreden kwaliteit
In de afgelopen jaren heeft het beroep flinke stappen gezet om de controlekwaliteit en de cultuur die daarvoor nodig is te verbeteren. In januari 2020 presenteerden Commissie Toekomst Accountancysector (Cta) en de Monitoring Commissie Accountancy (MCA) hierover hun eindrapporten, in maart 2020 gevolgd door een kabinetsreactie. Voor de uitvoering van de aanbevelingen voor het accountantsberoep heeft minister Hoekstra van Financiën in april 2020 twee kwartiermakers benoemd.
De NBA heeft op 1 mei 2020 op beide rapporten en de kabinetsreactie gereageerd. De NBA steunt veel van de gedane aanbevelingen. Bijvoorbeeld ten aanzien van het opstellen van uniforme Audit Quality Indicators (AQI’s) voor de controlepraktijk en het toezicht op de sector, waaronder het concentreren van het toezicht op alle Wta-vergunninghouders bij de AFM.
Lees de reactie van de NBA aan de minister van Financiën »
Stuurgroep Publiek Belang
Bij de kwaliteitsverbetering vervult de Stuurgroep Publiek Belang (SGPB, een samenwerkingsverband tussen een aantal accountantskantoren, de SRA en de NBA) een sturende en coördinerende rol. Leidraad hierbij is de Veranderagenda Audit, gericht op fraude en continuïteit, vernieuwing van de audit, kwaliteitsgerichte cultuur en transparantie en verantwoording.
In het verslagjaar is het Dashboard Accountancy verder uitgebreid, met cijfers over de arbeidsmarkt voor accountants, de visie van young profs op de inzet van technologie en het belang van assurance bij niet-financiële informatie. Ook heeft de SGPB actief bijgedragen aan de discussie over toekomst van de audit. In januari 2021 heeft de stuurgroep haar programma voor 2021-2023 gepresenteerd.
Programma Stuurgroep Publiek Belang 2021-2023 »
Ga naar het Dashboard Accountancy »