Eed van de week: Jamina Dahlberg

Vrijdag 8 oktober legde Jamina Dahlberg de beroepseed af. “Ik kreeg de mogelijkheid mijn tienermeisjesdroom waar te maken om RA te worden.” Jamina werkt bij EY. In de Eed van de week stelt zij zich voor.

Jamina Dahlberg-624.jpg

Hoe heb je besloten accountant te worden? Was er een doorslaggevend moment?

“Op de middelbare school waren de economische vakken bij mij favoriet en ik had er ook aanleg voor. Dat ik iets met cijfers wilde gaan doen in de toekomst stond voor mij toen al vast. Tijdens een informatiedag van de Hogeschool Inholland in Suriname maakte ik voor het eerst kennis met de studierichting Accountancy. De opleiding fascineerde mij en ik besloot al snel deze richting op te gaan.

Doorslaggevend voor de keuze van het accountantsberoep was mijn stageperiode bij een lokaal accountantskantoor in Suriname. Gedurende deze stage kreeg ik een beter beeld van de praktijk van het beroep. Het werken met cijfers (met name het verhaal achter de cijfers), de diversiteit aan klanten en het functioneren in een team spraken mij meteen aan. Dit wil ik gaan doen, ik wil registeraccountant worden!

Het leek een onrealistische droom, want het bleek dat de opleiding tot registeraccountant nog niet in Suriname werd aangeboden. Toch startte ik met het traject en volgde ik na mijn hbo-opleiding de postbachelor tot AA-accountant en rondde deze met succes af. Hierna kreeg ik de mogelijkheid om mijn carrière voort te zetten binnen EY in Nederland. Met deze stap zou ik niet alleen internationale ervaring opdoen maar ook mijn tienermeisjesdroom om RA te worden kunnen waarmaken. Ik besloot die stap te maken en verhuisde met mijn toen zesjarige zoon vanuit Suriname naar Nederland om het werken en het studeren te combineren.

Vervolgens startte ik in 2016 met het combinatietraject aan Nyenrode Business Universiteit waarbij ik gecombineerd mijn pre-master, master en post-master RA volgde en afrondde. In juni 2021 behaalde ik mijn slotexamen bij het NBA en hiermee ook mijn RA-titel. Een mooie bekroning van mijn opleidingstraject dat is volbracht en daarnaast ook de sleutel naar een mooie toekomst als registeraccountant. Mijn droom werd met voldoende discipline en doorzettingsvermogen werkelijkheid.”

Hoe is het voor jou om de beroepseed af te leggen?

“Een bijzonder moment en mooie gelegenheid om stil te staan bij de bereikte mijlpaal om als gecertificeerd registeraccountant te kunnen gaan werken en je ook als zodanig te gedragen. De eed bekrachtigt publiekelijk maar ook voor mij als individu de waarden en normen waarvoor je als RA staat. Het waarborgen van het gedrag en de houding van de accountant is een kernwaarde van ons beroep waarop we voortdurend attent moeten zijn. De eed draagt daaraan zeker bij.”

Waar werk je en wat is je functie daar?

“Zes jaar geleden zette ik mijn carrière voort bij EY waar ik nog steeds met veel plezier werk en een voortdurende ontwikkeling doormaak. Ik heb de functie van controleleider (senior auditor) bij dit vooraanstaande accountantskantoor.”

Wat maakt het bijzonder om daar te werken?

“EY is een organisatie die naast het continu verbeteren van kwaliteit van de controles, de persoonlijke ontwikkeling en het welzijn van haar mensen hoog in het vaandel heeft staan. De open en informele cultuur binnen de organisatie, de diversiteit van de werkzaamheden en de samenwerking met ambitieuze mensen maakt het ook bijzonder aantrekkelijk om daar te werken.”

Heb je een specialisatie of zijn er thema’s waar je je bijzonder in interesseert?

“In mijn dagelijkse werkzaamheden binnen de auditpraktijk richt ik mij met name op internationale organisaties die in verschillende branches actief zijn.

Een thema waarin ik mij op dit moment interesseer is de work-life balance en de hiermee in verband te brengen aantrekkelijkheid van het beroep, ook voor jonge mensen. Uit mijn persoonlijke ervaringen alsook de reacties van mensen om mij heen blijkt de combinatie van de opleiding met de praktijk en het privéleven een enorme uitdaging te zijn. Het in evenwicht houden van de work-life balance vergt duidelijke criteria en ook keuzes die zijn gebaseerd op persoonlijke maar ook kantoor specifieke waarden waarvoor best nadere explicitering mogelijk moet kunnen zijn.”

Wat is je leeftijd?

“Ik ben 33 jaar.”

Wat zie je jezelf over tien jaar doen?

“Dat weet ik op dit moment nog niet zo goed… het leven zit vol verrassingen. Ik wil mezelf in ieder geval blijven ontwikkelen en verdere vaardigheden en ervaring opdoen om een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van anderen in het werkveld.”