Dilemma van de week: een gewaarschuwd mens…

U werkt al een aantal jaar als accountant op een mkb-accountantskantoor. De laatste tijd gaat de samenwerking met de kantooreigenaar wat moeizamer. U heeft een kritische houding, ook over het kantoorbeleid. Zij noemt uw houding wat ‘zuur’.

Het accountantskantoor heeft vooral klanten uit de regio. Uw organisatie organiseert jaarlijks een dag voor relaties. Vooraf krijgen de medewerkers de presentatie van de kantooreigenaar te zien.

U ziet dat zij een tekening van een bekende cartoonist in de presentatie heeft opgenomen. Uit haar toelichting op de presentatie blijkt dat ze daar niet voor betaald heeft. Zoals bekend bewaken tekenaars hun copyrights heel streng. Bij gebruik zonder toestemming of betaling volgt een rekening. Bovendien is het niet netjes.

Wat doet u?

  1. U wijst de kantooreigenaar er op dat deze cartoon niet gratis kan worden gebruikt. Wanneer ze de gebruiksrechten betaald krijgt ze waarschijnlijk ook een mooie versie i.p.v. een kopietje uit de krant
  2. U laat het er bij zitten. Het is een bijeenkomst met regionale relaties, dus de kans dat het breder bekend wordt is niet zo groot
  3. U maakt tijdens de bijeenkomst een foto van de cartoon en zet die op social media
  4. Anders, namelijk...

Over de DilemmApp

Elke accountant heeft wel eens te maken met dilemma's in het werk: kwesties waarbij tegenstrijdige belangen spelen en waarbij je een morele afweging moet maken. We helpen accountants bij veelvoorkomende lastige situaties met een app: de DilemmApp. De DilemmApp begon als app voor accountants in business, maar vanaf nu zullen ook dilemma's voor openbaar en interne- en overheidsaccountants geplaatst worden. Hieronder vindt u de links naar downloads van de app in uw store.